Strona Gminy Zakroczym

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
  •  
  •  
  •  
  •  

SZKOLENIE DLA ROLNIKÓW

25.01.201215:14

W dniu 25 stycznia br. w Urzędzie Gminy Zakroczym odbyło się pierwsze w tym roku szkolenie dla rolników.

Pracownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Zakroczymiu przedstawił plan szkoleń na 2012 rok oraz możliwości brania udziału w szkoleniach wyjazdowych i konferencji. Uczestnicy spotkania otrzymali materiały m.in. na temat dopłat z tytułu zużytego do siewu materiału kwalifikowanego. Poinformowano o możliwości zapisywania się na kurs pt.„ Stosowanie środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy” oraz  na szkolenie pt. „Zasady otrzymywania dopłat bezpośrednich a obowiązek spełniania przez gospodarstwo zasad wzajemnej zgodności z uwzględnieniem programów zwalczania chorób zakaźnych”.


 Pracownik Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie przedstawił temat: „Produkt regionalny i tradycyjny – system ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych”. Wyrób produktów tradycyjnych opiera się z reguły na recepturach, które od wieków przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Są wytwarzane charakterystycznymi metodami – przeważnie domowymi, bez stosowania chemicznych dodatków. Polscy producenci żywności tradycyjnej zdobywają nie tylko polski ale i zagraniczny rynek. Zdobywają też znaki ochronne (np. „Dziedzictwo Kulinarne” ) oraz zgłaszają swoje produkty na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. W Gminie Zakroczym także istnieją gospodarstwa, które wytwarzają produkty metodą tradycyjną zarówno w celach sprzedaży jak i na użytek własny. Mogą oni przystąpić do „Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2011”. Konkurs ten jest okazją do wyszukiwania i promowania produktów mogących stanowić wizytówkę regionu. Zakroczymscy producenci przygotowali degustację wytwarzanych przez siebie produktów tradycyjnych, w skład której weszły: cztery rodzaje chleba na zakwasie, biały ser, masło, smalec, ogórki kiszone, różnego rodzaju soki, syropy, dżemy i konfitury. 

Pracownicy KRUS Placówki Terenowej w Nowym Dworze Mazowieckim przedstawili aktualne informacje o ubezpieczeniu społecznym rolników i przysługujące z tego tytułu świadczenia. Zaprezentowali ubrania ochronne, które powinny być stosowane przy pracach w rolnictwie i odpowiedzieli na szereg pytań uczestników spotkania. Pracownicy KRUS przeprowadzili także konkurs z zakresu bhp pn. „Pracuj bezpiecznie”.  Laureaci pierwszych trzech miejsc otrzymali nagrody. Wszyscy zgromadzeni otrzymali kalendarze ilustrujące zasady bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym oraz różne materiały informacyjne.


Wszystkim lektorom, producentom którzy przygotowali degustację oraz uczestnikom spotkania serdecznie dziękujemy.