Rada Miejska w Zakroczymiu
25.01.201215:14
W dniu 25 stycznia br. w Urzędzie Gminy Zakroczym odbyło się pierwsze w tym roku szkolenie dla rolników.
Pracownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Zakroczymiu przedstawił plan szkoleń na 2012 rok oraz możliwości brania udziału w szkoleniach wyjazdowych i konferencji. Uczestnicy spotkania otrzymali materiały m.in. na temat dopłat z tytułu zużytego do siewu materiału kwalifikowanego. Poinformowano o możliwości zapisywania się na kurs pt.„ Stosowanie środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy” oraz na szkolenie pt. „Zasady otrzymywania dopłat bezpośrednich a obowiązek spełniania przez gospodarstwo zasad wzajemnej zgodności z uwzględnieniem programów zwalczania chorób zakaźnych”.
Pracownik Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie przedstawił temat: „Produkt regionalny i tradycyjny – system ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych”. Wyrób produktów tradycyjnych opiera się z reguły na recepturach, które od wieków przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Są wytwarzane charakterystycznymi metodami – przeważnie domowymi, bez stosowania chemicznych dodatków. Polscy producenci żywności tradycyjnej zdobywają nie tylko polski ale i zagraniczny rynek. Zdobywają też znaki ochronne (np. „Dziedzictwo Kulinarne” ) oraz zgłaszają swoje produkty na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. W Gminie Zakroczym także istnieją gospodarstwa, które wytwarzają produkty metodą tradycyjną zarówno w celach sprzedaży jak i na użytek własny. Mogą oni przystąpić do „Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2011”. Konkurs ten jest okazją do wyszukiwania i promowania produktów mogących stanowić wizytówkę regionu. Zakroczymscy producenci przygotowali degustację wytwarzanych przez siebie produktów tradycyjnych, w skład której weszły: cztery rodzaje chleba na zakwasie, biały ser, masło, smalec, ogórki kiszone, różnego rodzaju soki, syropy, dżemy i konfitury.
Pracownicy KRUS Placówki Terenowej w Nowym Dworze Mazowieckim przedstawili aktualne informacje o ubezpieczeniu społecznym rolników i przysługujące z tego tytułu świadczenia. Zaprezentowali ubrania ochronne, które powinny być stosowane przy pracach w rolnictwie i odpowiedzieli na szereg pytań uczestników spotkania. Pracownicy KRUS przeprowadzili także konkurs z zakresu bhp pn. „Pracuj bezpiecznie”. Laureaci pierwszych trzech miejsc otrzymali nagrody. Wszyscy zgromadzeni otrzymali kalendarze ilustrujące zasady bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym oraz różne materiały informacyjne.
Wszystkim lektorom, producentom którzy przygotowali degustację oraz uczestnikom spotkania serdecznie dziękujemy.
Jeśli chcesz otrzymywać
informacje z naszej strony za
pośrednictwem e-maila zapisz się
na biuletyn informacyjny Zapisz się na biuletyn informacyjny